Strateška dokumenta

 

Publikacije

 

Korisni linkovi

Promocija Sive knjige IV i dodela nagrada za Reformatore godine

U petak 16.decembra 2011 godine u holu “Narodne bibiloteke Srbije” Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) vodeći partner SEKO za konkurentnost, predstavila je četvrto izdanje „Sive knjige“ i dodelila nagrade za „Reformatora godine“.

O značaju reformi za EU integracije i ekonomski razvoj Srbije govorili su Vincent Degert, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Erhard Busek, nekadašnji koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope i predsednik UO NALED-a, Vladimir Čupić.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladimir Čupić izjavio je da je Srbija po uslovima poslovanja u ovoj godini nazadovala, ali je istakao da se u sledećoj godini može očekivati značajno bolja situacija. On je rekao da se u narednoj godini mogu očekivati efekti reformskih zakona koji su usvojeni tokom ove godine.

Čupić je kazao da je, prema Sivoj knjizi NALED-a, Srbija napredovala u ukidanju prepreka za poslovanje i da zahvaljujući tome privreda štedi 120 miliona evra.

„Od 75 preporuka NALED-a za uklanjanje nepotrebnih prepreka u poslovanju do sada u većoj ili manjoj meri ukint 31 propis“, objasnio je Čupić.

Čupić je istakao da je, samo ukidanjem obaveze svakodnevnog uplaćivanja pazara i gubljenja vremena po šalterima banaka, domaća privreda uštedela čak 38 miliona evra u roku od godinu dana.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer naglasio je, da je 2011. bila godina reformi koje su počele prijavom Srbije za članstvo u EU i nastavljene popunjavnjem upitnika i usvajanjem Akcionog plana Vlade Srbije sa 96 reformi, među kojima su i usvajanje zakona o restituciji i izbornog zakona. Dežer je istakao i da je Evropska komisija potvrdila uspeh reformi u Srbiji i da su lideri EU ohrabrili Srbiju da nastavi sa reformama.

Elektronsko izdanje „Sive Knjige IV“ u kojoj su prikazani praktični problemi sa kojima se privreda susreće, a u vezi sa suvišnim administrativnim procedurama kao i predlog njihovog rešenja, možete preuzeti na adresi www.naled-serbia.org.

Comments

No comments on this article. Why not be the first and add your own comment using the form below.

Leave comment

Commenting is restricted to registered users. Register or login now to add a comment.