Strateška dokumenta

 

Publikacije

 

Korisni linkovi

Promocija Sive knjige IV i dodela nagrada za Reformatore godine

U petak 16.decembra 2011 godine u holu “Narodne bibiloteke Srbije” Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) vodeći partner SEKO za konkurentnost, predstavila je četvrto izdanje „Sive knjige“ i dodelila nagrade za „Reformatora godine“.

O značaju reformi za EU integracije i ekonomski razvoj Srbije govorili su Vincent Degert, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Erhard Busek, nekadašnji koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope i predsednik UO NALED-a, Vladimir Čupić.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladimir Čupić izjavio je da je Srbija po uslovima poslovanja u ovoj godini nazadovala, ali je istakao da se u sledećoj godini može očekivati značajno bolja situacija. On je rekao da se u narednoj godini mogu očekivati efekti reformskih zakona koji su usvojeni tokom ove godine.

Čupić je kazao da je, prema Sivoj knjizi NALED-a, Srbija napredovala u ukidanju prepreka za poslovanje i da zahvaljujući tome privreda štedi 120 miliona evra.

„Od 75 preporuka NALED-a za uklanjanje nepotrebnih prepreka u poslovanju do sada u većoj ili manjoj meri ukint 31 propis“, objasnio je Čupić.

Čupić je istakao da je, samo ukidanjem obaveze svakodnevnog uplaćivanja pazara i gubljenja vremena po šalterima banaka, domaća privreda uštedela čak 38 miliona evra u roku od godinu dana.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer naglasio je, da je 2011. bila godina reformi koje su počele prijavom Srbije za članstvo u EU i nastavljene popunjavnjem upitnika i usvajanjem Akcionog plana Vlade Srbije sa 96 reformi, među kojima su i usvajanje zakona o restituciji i izbornog zakona. Dežer je istakao i da je Evropska komisija potvrdila uspeh reformi u Srbiji i da su lideri EU ohrabrili Srbiju da nastavi sa reformama.

Elektronsko izdanje „Sive Knjige IV“ u kojoj su prikazani praktični problemi sa kojima se privreda susreće, a u vezi sa suvišnim administrativnim procedurama kao i predlog njihovog rešenja, možete preuzeti na adresi www.naled-serbia.org.

Komentari

Nema komentara na ovaj članak. Zašto ne biste bili prvi i dodali svoj komentar pomoću forme dole.

Ostavite komentar

Komentarisanje je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima. Registrujte se ili se prijavite odmah, da biste ostavili komentar.