Strateška dokumenta

 

Publikacije

 

Korisni linkovi

Poziv na javnu raspravu

„Unapređenje kapaciteta jedinica lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i privrednih subjekata za sprovođenje evropskih standarda u oblasti životne sredine“

Javna rasprava povodom predstavljanja novog predloga za praktičnu politiku Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji, pod nazivom „Unapređenje kapaciteta jedinica lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i privrednih subjekata za sprovođenje evropskih standarda u oblasti životne sredine“ biće održana u ponedeljak, 26. novembra 2012. godine u prostorijama Evropskog pokreta u Srbiji (Beograd, Kralja Milana 31/II), sa početkom u 12 časova.

Na skupu će govoriti: Mirko Grubišić, pomoćnik ministarke Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ljubinka Kaluđerović, savetnica za oblast zaštite životne sredine Stalne konferencije gradova i opština, Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom (tbc), Dragoljub Todić, istraživač Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Vladimir Pavićević, predsednik Istraživačkog foruma. Skupu će, osim članova i članica Istraživačkog foruma, prisustvovati i predstavnici državnih institucija, organizacija civilnog društva, relevantnih privrednih subjekata, medija, akademske i zainteresovane javnosti.

Diskusija će biti posvećena razmatranju rezultata i najznačajnijih zaključaka istraživanja kapaciteta jedinica lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i privrednih subjekata i njihovu ulogu u sistemu zaštite životne sredine.

Na osnovu ovog istraživanja, u radu su predstavljene i preporuke za unapređenje kapaciteta jedinica lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i privrednih subjekata, među kojima je i promena procedure pripreme i donošenja propisa u oblasti životne sredine, redefinisanje postojećeg sistema finansiranja, kao i preduzimanje potrebnih mera radi boljeg upoznavanja predstavnika jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva sa politikom i propisima EU u oblasti životne sredine, naročito onih propisa gde su jedinicama lokalne samouprave povereni poslovi na njihovom sprovođenju.

Osim predloga za praktičnu politiku „Unapređenje kapaciteta jedinica lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i privrednih subjekata za sprovođenje evropskih standarda u oblasti životne sredine“, na skupu će biti predstavljena i istoimena publikacija. Oba rada su nastala u okviru projekta „Znam kako da delujem“ koji, uz podršku ambasade Kraljevine Norveške, implementiraju Evropski pokret u Srbiji, Beogradska otvorena škola, Protecta i UNCOOP.

Zainteresovani predstavnici organizacija civilnog društva svoje prijave za učešće u javnoj raspravi mogu poslati na i-mejl: jelena.ribac@emins.org ili putem telefona 011 3640 174.

Comments

No comments on this article. Why not be the first and add your own comment using the form below.

Leave comment

Commenting is restricted to registered users. Register or login now to add a comment.