Strateška dokumenta

 

Publikacije

 

Korisni linkovi

Potpisan Memorandum o saradnji u programiranju i izveštavanju o međunarodnoj razvojnoj pomoći

U petak, 21. novembra 2014. godine Sektorske organizacije civilnog društva (SEKO) potpisale su Memorandum o saradnji u oblasti planiranja, programiranja, praćenja i izveštavanja o međunarodnoj razvojnoj pomoći sa Kancelarijom za evropske integracije.

Osnovni cilj Memoranduma je institucionalizacija odnosa Kancelarije za evropske integracije i SEKO organizacija i preuzimanje obaveza za sprovođenje zajedničkih aktivnosti i u redovnoj razmeni informacija u procesu planiranja, programiranja, praćenja i izveštavanja o međunarodnoj razvojnoj pomoći.

Potpisnici Memoranduma su vodeće SEKO organizacije za saradnju sa državnom upravom u devet različitih oblasti - osam sektora (pravda, unutrašnji poslovi, reforma državne uprave, konkurentnost, energetika, životna sredina i klimatske promene, ljudski resursi i društveni razvoj, poljoprivreda i ruralni razvoj) i tri tematske oblasti (kultura, mediji i civilno društvo), među kojima su: Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Beogradska otvorena škola, Mladi istraživači Srbije, Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR), Privredna komora Srbije, Asocijacija za razvoj Ibarske doline Kraljevo (IDA) i Građanske inicijative.

Saradnja sa SEKO organizacijama podrazumeva konsultacije, učešće u radu sektorskih radnih grupa na kojima se pripremaju predlozi za korišćenje sredstava iz EU fondova, organizacija obuka, itd, a Kancelarija za evropske integracije je glavni koordinator rada na nivou SEKO mehanizma.

Formiranje i sprovođenje programa saradnje sa OCD finansirano je uz pomoć Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA) i odeljenja za međunarodni razvoj Vlade Velike Britanije (DFID). Od uspostavljanja SEKO mehanizma, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, projekat TACSO Srbija i TRAG fondacija su podržavali njegovo funkcionisanje.

SEKO mehanizam je uspostavljen 2011. godine kako bi se unapredio dijalog između državnih organa i civilnog društva u procesu programiranja i povećanju efikasnosti korišćenja razvojnih sredstava, posebno fondova EU.

Comments

No comments on this article. Why not be the first and add your own comment using the form below.

Leave comment

Commenting is restricted to registered users. Register or login now to add a comment.