Strateška dokumenta

 

Publikacije

 

Korisni linkovi

Izveštaj iz senke Koalicije 27 – osvrt i na finansiranje životne sredine u Srbiji

Godišnji izveštaj, objavljen u januaru 2017. godine, sumira rezultate praćenja i analize promena u oblasti životne sredine i klimatskih promena u Republici Srbiji, nastalih u skladu sa procesom pregovora sa Evropskom unijom u okviru Poglavlja 27. Izveštaj predstavlja nezavisni kritički osvrt na brojne izazove i daje konkretne predloge Vladi Republike Srbije kako da proces pregovora i pridruživanja Evropskoj uniji rezultira pravim pomakom, i poboljšanjem realnog stanja u životnoj sredini.

U delu izveštaja se navodi: “U februaru 2016. godine izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine osnovan je Zeleni fond Republike Srbije, koji će prikupljati sve takse u vezi sa životnom sredinom, sredstva i donacije iz različitih izvora s ciljem da se omogući efikasnije korišćenje sredstava namenjenih za zaštitu životne sredine. Zeleni fond osnovan je kao budžetski fond (otud će Ministarstvo finansija biti odgovorno za kontrolu dodele sredstava). Očekuje se da Zeleni fond počne da funkcioniše 1. januara 2017. godine.

Nedostatak nezavisnog nadzora i adekvatne kontrole Zelenog fonda mogu imati negativne posledice u pogledu potrošnje javnih sredstava u sektoru životne sredine i procesa pristupanja EU, jer se u praksi ne obezbeđuje budžetska transparentnost u dovoljnoj meri. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je već pripremilo listu prioritetnih oblasti na koje će Zeleni fond biti usmeren, uključujući listu prioritetnih projekata za podsektor upravljanja otpadom i upravljanja otpadnim vodama. Međutim, ni lista projekata niti metodologija za odabir i prioritizaciju infrastrukturnih projekata u oblasti životne sredine nisu dostupne javnosti“.

Izveštaj je zajedno pripremilo jedanaest članica Koalicije 27: Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Centar za ekologiju i održivi razvoj, Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN Europe), Centar za unapređenje životne sredine, GM Optimist, NVO Fraktal, Jedan stepen Srbija, Mladi istra- živači Srbije i Svetska organizacija za prirodu (WWF). Izveštaj je pripremljen uz značajnu podršku Kancelarije Fondacije Hajnrih Bel za Srbiju, Crnu Goru i Kosovo i u saradnji sa Udruženjem za zdravlje i životnu sredinu (HEAL), koji je dao svoje komentare i mišljenja u vezi sa kvalitetom vazduha.

Komentari

Nema komentara na ovaj članak. Zašto ne biste bili prvi i dodali svoj komentar pomoću forme dole.

Ostavite komentar

Komentarisanje je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima. Registrujte se ili se prijavite odmah, da biste ostavili komentar.